vinařství Hrdina a dcera
Vinařská podoblast: velkopavlovická Roční produkce vína: 30 000 - 40 000 lahví Rok založení vinařství: oficiálně v roce 2007 Rozloha vinic: 8 ha vlastních vinic a 2 ha v paktech Vesnice/město: Velké Bílovice
Nad skleničkou jsme si povídali o víně a o životě s paní Mazanec Hrdinovou (dcerou) a panem Mazancem. S manželi, kteří jsou srdeční, vyzařuje z nich neuvěřitelný klid a harmonie a tento rukopis je společně s rukopisem pana Hrdiny vepsán do každé lahve. Naprostá symfonie. V čem tkví filozofie vašeho vinařství? p. Mazanec Hrdinová: Respekt ke krajině, půdě, odrůdě, ročníku. Soulad mezí tradicí a modernitou. K přírodě ohleduplná péče o vinici a její okolí jako základ pro výrobu čistých, přirozeně minerálních vín. Zároveň ta vína pijeme doma – za každou šarží si pevně stojíme, pod každou láhev se můžu podepsat. Nikdy bych to nechtěla mít tak, že se budeme primárně přizpůsobovat chuti zákazníka, je to přece „naše“ víno pro vás.
|
![]() |
Největší úspěch vinařství? p. Mazanec Hrdinová: No, my už se asi deset let neúčastníme žádných soutěží. Myslím, že největší úspěch je to, že taťka dokázal vinařství vybudovat od počátku sám a že je pořád na cestě – nepolevil, naopak s naprostým zápalem den za dnem naplňuje svoje vize. A co oceňuju já: že jsme názvem vinařství v roce 2007 jako jedni z prvních otevřeně pojmenovali ten skrytý ženský element. Pít nebo degustovat? p. Mazanec Hrdinová: Oboje. p. Mazanec Hrdinová: Záleží, jaký je den. Máte ve vaší produkci "kontroverzní víno"? p. Mazanec Hrdinová: Kontroverzní je silné slovo. To asi za mě ne. Baví mě červená vína: třeba frankovka 2017 je dělaná hodně přírodně, bez filtrace, bez síry, naturální. A každá ta lahev je trošku jiná. Když se nechá den dva vydechnout, tak je to víno nádherně sametové, takové kořenité, skořicové – a zároveň je tam ovocný tón. p. Mazanec: Z těch současných je to určitě naturální ryzlink rýnský 2015. Je potřeba se nad tím vínem zastavit, není to víno ke grilování, musí se nechat chvíli otevřené, potřebuje čas. Ze současné nabídky ryzlinků ještě vzorek ze stejné vinice, ale z roku 2018, kdy fermentace probíhala ve velkých ležáckých sudech. |