vinařství Válka
Vinařská podoblast: velkopavlovická Roční produkce vína: 30 000 lahví Rok založení vinařství: 1991 Rozloha vinic: zhruba 8 ha Vesnice/město: Nosislav
Manželé Válkovi jsou neuvěřitelní, co všechno dokázali vybudovat svou neutuchající pílí a zároveň svou skromností. K vínu a vinicím se chovají s respektem a láskou. Každá naše návštěva v Nosislavi je pro nás opravdovou radostí a inspirací. V čem tkví filozofie vašeho vinařství? p. Válka: Z počátku to bylo jenom vinaření jako takové, protože v rodině to bylo odjakživa. Žádné průmyslové vinaření. Postupně se to vyvinulo jako slovo přírodní - používat a využívá to, co tady to místo dává. Brát možnosti jaké jsou s tím, že nechceme do terénu zasahovat víc než je nezbytně nutné tak, aby si zachoval charakteristiku odrůd. Ta vína, která jsou dělaná, řekněme, rychlým způsobem, samozřejmě přináší rychlý efekt. My jsme to vinařství budovali klopotně, postupně, pořád jsme k tomu přistupovali tak, že to neuspěchat. Teď už po těch letech to přináší výsledky. Vína jsou charakteristická a čitelná mezi ostatními vinaři a myslím si, že to místo, vyhýbám se slovu terroir, že je i poznat.
|
![]() |
Máte nějaké životní krédo? p.Válka: Asi žít a nechat žít, no. Proč druhý omezovat, ať se každý snažit poradit se s druhým. Já tomu říkám pozitivní závist (moje manželka to nemá ráda) - vždycky jsem to říkal těm, co to měli větší, lepší. Taky jsem to chtěl mít, to jo, ale jako ve smyslu pracovat na tom, takže něco takového vidím, že je pozitivní závist. Máte nějakou specialitu, se kterou si více vyhrajete? p. Válka: Tak je to jednak naše Cuvée Bellus, které vzniklo tak nějak náhodou, ale vlastně se ukázalo, že je to velice krásná kombinace stvořená pro cuvéečko a děláme z toho už nějakých 14-15 let Cuvée Bellus. Je to hlavně rulandské bílé, chardonnay a tramín, nějaký aurelius a pár jiných odrůd, které se tam omylem přimíchaly. Bývá to většinou ve výběru z hroznů a navíc jsme tomu poslední dobou dali takovou příchuť. Tohle víno totiž leží nějakou dobu v barriqu, ve speciálním sudu na chardonnay a na tady ty burgundské odrůdy. |
Nejprodávanější

