vinařství PROQIN
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Roční produkce vína: 60.000 lahví
Rok založení vinařství: 2007
Rozloha vinic: 8 ha
Vesnice/město: Velké Němčice
Martin Prokeš stojí za značkou PROQIN. A taky si stojím za tím, že dobré sekty umíme i my tady. A taky, že umíme!
Jejich šumivá vína jsou vyráběna klasickou metodou, tedy kvašením v lahvi.
Co vidíš jako největší devízu vín z Moravy?
Martin Prokeš: Toť otázka. Asi v lidech, v mladých nadějných vinařích, kteří to posunou dál. V tom obrovském dynamickém rozvoji, který tady proběhl během posledních 10 – 15 let. A to se dá určitě využít - může to být ten pověstný nový vinařský svět uprostřed Evropy, kde to nikdo nečeká, v té zemi, která je považována za totálně pivní, tak najednou překvapí a obstojí.
Bolí po bublinkách hlava?
Martin Prokeš: Po sladkém demi secu, který je vyrobený ze základního vína, které by se nedalo pít ani jako takové, tak určitě. Ale pokud pijete víno v suché, klasicky kvašené láhvi, tak rozhodně ne. Vždycky je to v poměru množství versus výkon:). Naše zákazníky za těch 13 let hlava nebolí.
Je suché víno kvalitnější oproti sladkým?
Martin Prokeš: Rozhodně ne, záleží na kombinaci vína, jídla, jako sladké víno patří do gastronomie, patří do portfolia vinařů a je to další mýtus. Každopádně z hlediska toho mýtu je typické, že lidé přichází si dám suché bílé a odchází s pálavou s výběrem z hroznů respektive Chardonnay výběr z hroznů. Náš má 55 g a říkají, že je to pravé suché. Je tam opravdu ještě hodně práce, ale Pán Bůh zaplať za takové lidi, alespoň se zajímají o víno a dokáží vyslovit, co by chtěli, což je první krůček.